Ochutnejte klasické sváteční pokrmy ze skandinávských zemí. Zamilujte si jejich rozdílnost, objevujte odlišné chutě a vůně. Skandinávskou kuchyni si zamilujete, ba co víc, možná některé pokrmy už dávno znáte. Podívejte se s námi na několik skandinávských tradičních pokrmů připravovaných během Vánoc.
Švédské stoly
Ano, tolik proslulé švédské stoly opravdu pocházejí ze Švédska. Milovníci jídla a vánočního stolování, to jsou Švédové. Jejich štědrovečerní stoly jsou plné jídla, naleznete na nich téměř vše od slaného po sladké.
Julbord - švédské stoly překypují jídlem. Oblíbené jsou masové kuličky, marinovaný losos, Janssonovo pokušení, vánoční šunka či rýžová kaše. K pečené šunce se obyčejně podává salát z brambor, který je od toho českého velice střídmý.
Janssons frestelse
Smetanové Janssonovo pokušení je klasický vánoční pokrm ze Švédska. Hlavními přísadami jsou brambory a smetana ke šlehání.
Ingredience:
- 3 velké cibule
- 1,5 kg brambor
- 2 lžíce másla
- 2 konzervy sardelových filet (cca 100 g)
- 4 dl smetany ke šlehání
- 2 dl mléka
- 2 lžíce strouhanky
Postup:
- troubu si předehřejte na 200 °C
- cibuli a brambory oloupejte
- cibuli nakrájejte na plátky a orestujte na másle
- brambory nakrájejte na proužky
- vrstvěte do máslem vymazané zapékací mísy
- nejdříve vrstva brambor, poté cibule a sardinky, další vrstva brambor a na závěr sardinky
- svařte mléko a smetanu
- smetanovou směsí zalijte ingredience v zapékací misce a posypte strouhankou
- pečete v troube asi 60 min na 200 - 220 °C
Časová náročnost: cca 1,5 h
Norská klasika
Vánoce v Norsku vrcholí stejně jako u nás štědrovečerní hostinou 24. prosince. Rodina se schází u společné večeře, pijí, jedí a radují se ze společných chvil. Přípravy však začínají už během adventu, kdy se konají vánoční párty.
Na julebodt neboli sváteční stůl Norové servírují oblíbené tmavé pivo juleøl, které si některé rodiny vaří sami. Hlavním chodem je pokrm ribbe nebo pinnekjøtt.
Ribbe je bůček s kysaným zelím a bramborami, někdy kombinovaný s masovými kuličkami, klobásami a omáčkou.
Pinnekjøtt jsou jehněčí žebra servírovaná hlavně v období Vánoce. Žebra se podávají společně s tuřínovou kaší a brusinkovým džemem.
Součástí hostiny jsou také ryby, vánoční šunka, ale i sladké laskominy, mezi těmi vévodí velice oblíbený marcipán v podobě malých figurek. Populární jsou rovněž koláčky a různé druhy doma pečeného cukroví podávané na dřevěných tácech.
Finské menu
Začátek štědrého dne ve Finsku začíná sladkou snídaní ve formě rýžové kaše. Ta se obvykle jí s máslem, cukrem a skořicí. U oběda se schází celá rodiny, oběd je však velice lehký. Vyvrcholení oslav připadá na večeři 24. prosince.
Celá rodina zasedá u slavnostního stolu neboli joulupöytä. Jako hlavní chod se servíruje lipeäkala, tedy louhovaná ryba s bílou omáčkou a plátkem másla. Součástí hostiny jsou také jinak upravené ryby - nakládané či marinované.
Na finské štědrovečerní tabuli naleznete hodně zapečených chodů, především zapečenou zeleninu jako mrkev či brukev. Zapečená brukev též lanttulaatikko se připravuje před samotnou večeří, recept je velice chutný.
Ani na finském menu nesmí chybět sladký dezert. Často se podává joulutorttu čili koláčky s povidly ve tvaru hvězdy.
Lanttulaatikko
Tradiční vánoční pokrm podávaný během štědrovečerní večeře ve finských rodinách. Základem pokrmu jsou bulvy tuřínu. Vyzkoušejte chutný zeleninový recept.
Ingredience:
- 1 kg tuřínu
- 2 vejce
- 2 dl smetany
- 1 lžička soli
- 3 lžíce másla
- 0,5 lžičky muškátového oříšku
- 0,5 dl strouhanky
- 0,5 lžičky zázvoru
Postup:
- tuřín oloupejte, nakrájejte a společně se solí vařte ve vodě do měkka
- tuřín rozmixujte na kaši a přidejte všechny ingredience (trochu strouhaky nechte na posypání)
- zapékací misku vymažte máslem
- vložte do ní vzniklou kaši
- povrch upravte lžící (můžete vytvořit drobné rýhy)
- posypte zbylou strouhankou
- pečte v troubě asi 2 h na 175 °C
Časová náročnost: cca 2,5 h i s pečením
Dánský štědrovečerní stůl
Dánské vánoční zvyklosti jsou obdobné těm ve Švédsku a Finsku. Hlavní hostina probíhá 24. prosince večer. Nejčastěji se v dánských rodinách večeří vepřová pečeně se zelím a omáčkou. Oblíbená je taktéž pečená husa či kachna s omáčkou ze švestek, jako příloha se servírují karamelizované brambory. Hlavní chod zapíjejí místním vánočním pivem z pivovaru. Jedná se o každoroční sváteční novinku prodávanou v období Vánoc.
Rýžová kaše patří nejen do Finska, ale i Dánska. Poslední chod, tedy dezert je zpravidla studená rýžová kaše s ovocem, mnohdy s třešněmi a šlehačkou.
A který recept ochutnáte vy? Finský Lanttulaatikko nebo švédské Janssonovo pokušení? Pokud vás láká spíše sladká klasika, pak se inspirujte v článku 5+1 rychlé recepty na vánoční skandinávské cukroví. Rychlá rýžová kaše nebo koláčky ve tvaru hvězd jsou snadné, rychlé a chutné. Vyzkoušejte nový recept nejen během zimních svátků.