Provoňte domov jablky, skořicí, dýní nebo zázvorem. Vyzkoušejte recepty, které zahřejí i během chladných podzimních dnů. Využijte chmurné počasí k ochutnávání netradičních kombinací koření, zeleniny i ovoce. Podzimní příroda naděluje mnoho surovin, které jsou plné vitamínů a energie. Inspirujte se několika recepty na tradiční i méně tradiční pokrmy.
Kurkumový čaj posílí imunitu
Indický šafrán neboli kurkuma podpoří imunitu a zmírní stres i napětí. Nápoj s výraznější chutí a špetkou skořice pozitivně ovlivní náladu během chmurných dní. Horký, do zlata zbarvený čaj si oblíbí celá rodina.
Připravte si:
- 1 lžičku čerstvě nastrouhané kurkumy (lze použít i sušenou)
- 0,5 lžičky strouhaného zázvoru
- 250 ml vody
- 1,5 lžičky medu
- 0,5 celé skořice
- špetku pepře
- šťávu z citronu podle chuti
Krok za krokem:
- kurkumu i zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte
- vodu přiveďte k varu v malém hrnci, přidejte zázvor s kurkumou, skořicí a pepřem
- nechte asi 5 min vařit
- sceďte, oslaďte medem, dochuťte citronem
- podávejte v hrnečku ještě horké a ozdobené plátkem citronu
Chai Latte: lahodné zahřátí
Variace černého čaje a mléka snadno nahradí kávu a pohladí na duši. Intenzivní chuť v kombinaci se skořicí a kardamonem posílí tělo a zahřeje. Uvařte si plný hrnek voňavého nápoje a užijte chvíle odpočinku.
Připravte si:
- 3 sáčky černého čaje
- 700 ml vody
- 500 ml mléka
- 2 lžičky skořice
- 5 plátků čerstvého zázvoru
- 1 lžičku kardamonu
- med
Krok za krokem:
- koření společně s vodou a třemi sáčky čaje vložte do hrnce a přiveďte k varu
- následně sceďte a vlijte horkou tekutinu do ¾ hrnku
- před podáváním dochuťte medem a dolijte našlehaným vlažným mlékem
- ozdobte mletou skořicí
Posilující mrkvová polévka se špetkou zázvoru
Zázvor je považován za všelék. Oblíbený je především v klasické formě čaje v kombinaci s medem a skořicí. Zkuste si uvařit polévku z betakarotenem nabité kořenové zeleniny společně se zázvorem. Krémová polévka zahřeje na těle i duši.
Připravte si:
- 4 čerstvé mrkve
- 2 lžičky čerstvého zázvoru
- 1l zeleninového vývaru
- 1 ks šalotky
- 1 lžičku citronové šťávy
- máslo nebo olej
- slunečnicová semínka
- pepř
- sůl
Krok za krokem:
- na másle orestujte na drobno nakrájenou šalotku a jednu lžičku nastrouhaného zázvoru
- přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, zalijte vývarem a 30 min vařte
- po změknutí mrkve rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka
- přidejte druhou lžičku zázvoru, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti
- promíchejte a nechte prohřát
- podávejte do misky nebo hlubokého talíře ozdobené slunečnicovými semínky
Lahodné dýňové rizoto
Oranžová kráska nemusí zdobit pouze vaše interiéry a terasy. Ochutnejte její lahodnou chuť a ozdobte talíře výborným a velice snadným pokrmem z dýně Hokaido. Někdy označované jako “vitamínový zázrak podzimu”.
Připravte si:
- 1 kg dýně Hokaido
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 40 g másla
- 3 lžíce oleje
- 250 g rýže na rizoto (nejlépe kulatozrnné)
- 1 skleničku bílého suchého vína
- 1 menší cibuli
- parmezán
- pepř
- sůl
Krok za krokem:
- dýni nakrájenou na kostky smíchejte s olejem a pečte v troubě na 200°C asi 25 min
- rýži uvařte v části vývaru
- v druhém hrnci zpěňte máslo s nadrobno nakrájenou cibulí
- k cibuli přidejte uvařenou rýži a zalijte sklenicí vína
- víno nechte pozvolna odpařit, pravidelně míchejte
- ¾ pečené dýně rozmixujte do hladka a vmíchejte do rýže s cibulí
- do vzniklé směsi přidejte část nastrouhaného parmazánu a plátek másla
- zbytek dýně nakrájejte na menší kostky a vmíchejte do rizota
- ozdobte nastrouhaným parmazánem
- krémové rizoto podávejte ihned na předehřáté talíře
Tip: Dýni můžete rozmixovat celou, záleží na vaší chuti a preferencích.
Křehký jablkový koláč se skořicí, ořechy a medem
Sladké potěšení proti melancholické náladě. Oslaďte si život chutnou dobrotou s přísadami ze zahrádky. Jablka jsou navíc vyhlášenou bombou vitamínů a pro tělo nezbytných prvků.
Připravte si:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 700 g jablek
- 2 - 3 vejce
- šťávu z 1 citronu
- med nebo cukr
- skořici
- špetku soli
- rozinky podle chuti
Krok za krokem:
- smíchejte mouku, máslo, sůl a žloutky
- vytvořte těsto, které nechte asi 30 min odpočinout v lednici
- jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostky, smíchejte s citronovou šťávou a skořicí
- ořechy nasekejte na kousky
- těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na placku do dortové formy
- na vyválené těsto naskládejte jablka, posypte ořechy, přidejte med a rozinky
- pečte v troubě na 180°C asi 20 - 30 min
- z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh
- sníh navrstvěte na jablka a pečte dozlatova dalších 5 - 10 min
- koláč nechce vychladnou a krájejte ostrým nožem
- podávejte jemně pocukrované