Vánoční interiér laděný do skandinávského stylu provoňte klasickým severským cukrovím. Vůně skořice, zázvoru i koňaku vnese do prostoru harmonii a rovnováhu. Skandinávci připravují pochutiny během adventu, stejně jako my. Upečte si skandinávské cukroví, které nesmí chybět na štědrovečerním stole, třeba hned teď. Jdeme na to.
1.Piparit - finské perníčky
Existuje několik druhů perníkového těsta. Piparit se vyrábí s příměsí hřebíčku a zázvoru. Těsto se snadno válí a perníčky jsou jemné a měkké. Klasické vánoční tvary můžete ozdobit bílou polevou.
Počet kusů: cca 150 ks Časová náročnost: 2 h + 10 h chladnutí
Připravte si:
- 2 dl cukrového sirupu/medu
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička zázvoru
- 400 g másla
- 5 dl cukru
- 1 vejce
- 2 dl šlehačky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 14 dl hladké mouky
- špetka soli
Krok za krokem:
- zahřejte sirup, přidejte skořici, nové koření, zázvor a hřebíček
- vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vejce
- do máslové pěny vlijte vychladlou sirupovou směs, mouku s kypřícím práškem a smetanu
- rychle promíchejte, aby těsto neztuhlo
- nechte ho odpočinout v chladu, nejlépe do druhého dne
- těsto rozdělte na několik částí
- vždy jednu část vyválejte na tenký plát a vykrájejte perníčky
- pečte na pečícím papíru na 200 °C asi 5 min
2. Finská rýžová kaše
Tradiční finská snídaně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Kaše se však často objevuje i na samotné štědrovečerní tabuli. Rýžová kaše se připravuje ve velkých hrncích a podává se posypaná skořicí a s plátkem másla.
Časová náročnost: 30 min
Připravte si:
- 0,5 l vody
- 1,5 l mléka
- 4 dl rýže
- 1 lžičku soli
- moučkový cukr
Krok za krokem:
- vodu s mlékem přiveďte k varu
- rýži propláchněte a vložte do hrnce s mlékem a vodou
- nechte vařit do konzistence husté kaše
- lžička soli pomůže proti nechtěnému připalování
- vložte do misek, ozdobte skořicí, cukrem a máslem
3. Joulutortut - koláčky s povidly
Hvězdicové koláče, které nesmí o finských vánočních svátcích chybět. Tradiční joulutorut jsou plněné švestkovými povidly a vyráběné z máslového těsta, může být však i listové. Koláčky se pečou především v období adventu a servírují na velké porcelánové podnosy.
Počet kusů: cca 20 ks Časová náročnost: 1 h
Připravte si:
- 1 balení listového těsta
- 1 švestková povidla
- 1 vejce
- moučkový cukr
Krok za krokem:
- listové těsto rozválejte
- pomocí nože nakrájejte na pravidelné čtverce
- v krajích čtverce udělejte řezy vždy směrem do středu (nakrojení do úhlopříčky)
- do středu čtverce vložte lžičku povidel
- tvořte hvězdičky - postupně přikládejte pravé rohy (vzniklé řezem) do středu na povidla, čímž vznikne tvar hvězdy nebo větrníku
- potřete rozšlehaným vejcem
- vložte na pečící papír
- pečte 10 - 15 min na 225°C
- po vychladnutí posypte moučkovým cukrem
4. Tryffel - čokoládové lanýže
Švédy oblíbený čokoládový lanýž tzv. tryffel. Plná chuť hořké čokolády ve spojení s koňakem vykouzlí úsměv na tváři. Lanýže lze ochutit různými způsoby, fantazii se meze nekladou.
Počet kusů: cca 35 ks Časová náročnost: 1,5 h
Připravte si:
- 300 g kvalitní hořké čokolády
- 2 dl smetany ke šlehání
- 20 g másla
- kakao
- 2 lžíce koňaku nebo rumu dle chuti
Krok za krokem:
- smetanu a máslo povařte, čokoládu rozlámejte na malé kusy
- kusy čokolády vložte do horké smetany a vařte, aby se čokoláda rozpustila
- do vzniklé husté směsi přidejte koňak či rum
- směs nechte ztuhnout v lednici (min. 3 h)
- poté tvořte malé kuličky pomocí lžičky
- na závěr obalte v kakau
5. Hallongrottor - máslové košíčky
Švédské máslové košíčky s marmeládou. Hallongrottor se svojí chutí podobají našemu lineckému cukroví. Košíčky se pečou během celého roku jsou velice oblíbené a chutné, proto je také zařazují na sváteční tabuli.
Počet kusů: cca 30 ks Časová náročnost: 1,5 h
Připravte si:
- 270 g hladké mouky
- 200 g másla
- 90 g cukru krystal
- vanilkový cukr
- lžička kypřícího prášku
- malé papírové košíčky
- marmeláda
Krok za krokem:
- smíchejte mouku, kypřící prášek a cukr
- malé kostky másla přidejte do přísad a hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto
- rukou vytvořte malé kuličky, které vložte do papírových košíčků
- do středu kuličky udělejte vařečkou malou díru
- do té vsuňte marmeládu
- pečte do zlatova, přibližně 8 min na 200 °C
TIP NAVÍC: GLÖGI - svařený punč
Tradiční a oblíbený finský svařák. Finové během adventu pijí jejich tradiční vánoční punč neboli glögi, který provoní více druhů koření, červené víno a kousek čerstvého zázvoru. Ten zajistí přiměřeně ostrou chuť, která zahřeje i během ledových dní.
Časová náročnost: 45 min
Připravte si:
- 0,75 l červeného suchého vína
- 3 dl rybízového džusu
- 1-2 ks pomerančů
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
- 10 ks hřebíčku
- 2 dl cukru krupice
- malý kousek zázvoru (1-2 cm)
- hrst nakrájených mandlí
Krok za krokem:
- rybízový džus, šťávu z jednoho pomeranče a cukr přiveďte k varu
- vařte cca 8 min do husté kaše (konzistence podobná medu)
- na mírném ohni do směsi přidejte koření a červené víno
- nechte prohřát, nakonec přidejte mandle
- podávejte v hrnku, ozdobte plátkem pomeranče, podle chutí přidejte vodku nebo jiný destilát
Pečení skandinávského cukroví není nikterak náročné. Stane se skvělou zábavou pro celou rodinu v době adventu. Najděte si v čase shonu i chvíli sami pro sebe s hrnečkem finského punče v ruce. Pusťte si koledy, ať české nebo severské. Dánové na Vánoce zpívají oblíbenou píseň Det kimer nu til julefest a užívají si tanec s nejbližšími. God jul og godt nytt år aneb Veselé Vánoce a šťastný nový rok všem.