5+1 rychlé recepty na vánoční skandinávské cukroví

 

Vánoční interiér laděný do skandinávského stylu provoňte klasickým severským cukrovím. Vůně skořice, zázvoru i koňaku vnese do prostoru harmonii a rovnováhu. Skandinávci připravují pochutiny během adventu, stejně jako my. Upečte si skandinávské cukroví, které nesmí chybět na štědrovečerním stole, třeba hned teď. Jdeme na to.

1.Piparit - finské perníčky

Existuje několik druhů perníkového těsta. Piparit se vyrábí s příměsí hřebíčku a zázvoru. Těsto se snadno válí a perníčky jsou jemné a měkké. Klasické vánoční tvary můžete ozdobit bílou polevou.

Počet kusů: cca 150 ks Časová náročnost: 2 h + 10 h chladnutí

Připravte si:

  • 2 dl cukrového sirupu/medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého ​​nového koření
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička zázvoru
  • 400 g másla
  • 5 dl cukru
  • 1 vejce
  • 2 dl šlehačky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 14 dl hladké mouky
  • špetka soli

Krok za krokem:

  • zahřejte sirup, přidejte skořici, nové koření, zázvor a hřebíček 
  • vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vejce
  • do máslové pěny vlijte vychladlou sirupovou směs, mouku s kypřícím práškem a smetanu
  • rychle promíchejte, aby těsto neztuhlo
  • nechte ho odpočinout v chladu, nejlépe do druhého dne
  • těsto rozdělte na několik částí
  • vždy jednu část vyválejte na tenký plát a vykrájejte perníčky
  • pečte na pečícím papíru na 200 °C asi 5 min

Perníček

2. Finská rýžová kaše

Tradiční finská snídaně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Kaše se však často objevuje i na samotné štědrovečerní tabuli. Rýžová kaše se připravuje ve velkých hrncích a podává se posypaná skořicí a s plátkem másla.

Časová náročnost: 30 min

Připravte si:

  • 0,5 l vody
  • 1,5 l mléka
  • 4 dl rýže
  • 1 lžičku soli
  • moučkový cukr

Krok za krokem:

  • vodu s mlékem přiveďte k varu
  • rýži propláchněte a vložte do hrnce s mlékem a vodou
  • nechte vařit do konzistence husté kaše
  • lžička soli pomůže proti nechtěnému připalování
  • vložte do misek, ozdobte skořicí, cukrem a máslem

3. Joulutortut - koláčky s povidly

Hvězdicové koláče, které nesmí o finských vánočních svátcích chybět. Tradiční joulutorut jsou plněné švestkovými povidly a vyráběné z máslového těsta, může být však i listové. Koláčky se pečou především v období adventu a servírují na velké porcelánové podnosy.

Počet kusů: cca 20 ks Časová náročnost: 1 h

Připravte si:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 švestková povidla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Krok za krokem:

  • listové těsto rozválejte
  • pomocí nože nakrájejte na pravidelné čtverce
  • v krajích čtverce udělejte řezy vždy směrem do středu (nakrojení do úhlopříčky)
  • do středu čtverce vložte lžičku povidel
  • tvořte hvězdičky - postupně přikládejte pravé rohy (vzniklé řezem) do středu na povidla, čímž vznikne tvar hvězdy nebo větrníku
  • potřete rozšlehaným vejcem
  • vložte na pečící papír
  • pečte 10 - 15 min na 225°C
  • po vychladnutí posypte moučkovým cukrem

hvězda

4. Tryffel - čokoládové lanýže

Švédy oblíbený čokoládový lanýž tzv. tryffel. Plná chuť hořké čokolády ve spojení s koňakem vykouzlí úsměv na tváři. Lanýže lze ochutit různými způsoby, fantazii se meze nekladou.

 Počet kusů: cca 35 ks  Časová náročnost: 1,5 h

Připravte si:

  • 300 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • kakao
  • 2 lžíce koňaku nebo rumu dle chuti

Krok za krokem:

  • smetanu a máslo povařte, čokoládu rozlámejte na malé kusy
  • kusy čokolády vložte do horké smetany a vařte, aby se čokoláda rozpustila
  • do vzniklé husté směsi přidejte koňak či rum
  • směs nechte ztuhnout v lednici (min. 3 h)
  • poté tvořte malé kuličky pomocí lžičky
  • na závěr obalte v kakau

 truff

5. Hallongrottor - máslové košíčky

Švédské máslové košíčky s marmeládou. Hallongrottor se svojí chutí podobají našemu lineckému cukroví. Košíčky se pečou během celého roku jsou velice oblíbené a chutné, proto je také zařazují na sváteční tabuli.

Počet kusů: cca 30 ks  Časová náročnost: 1,5 h

Připravte si:

  • 270 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • vanilkový cukr
  • lžička kypřícího prášku
  • malé papírové košíčky
  • marmeláda

Krok za krokem:

  • smíchejte mouku, kypřící prášek a cukr
  • malé kostky másla přidejte do přísad a hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto
  • rukou vytvořte malé kuličky, které vložte do papírových košíčků
  • do středu kuličky udělejte vařečkou malou díru
  • do té vsuňte marmeládu
  • pečte do zlatova, přibližně 8 min na 200 °C

linecké

TIP NAVÍC: GLÖGI - svařený punč

Tradiční a oblíbený finský svařák. Finové během adventu pijí jejich tradiční vánoční punč neboli glögi, který provoní více druhů koření, červené víno a kousek čerstvého zázvoru. Ten zajistí přiměřeně ostrou chuť, která zahřeje i během ledových dní.

Časová náročnost: 45 min

Připravte si:

  • 0,75 l červeného suchého vína
  • 3 dl rybízového džusu
  • 1-2 ks pomerančů
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu
  • 10 ks hřebíčku
  • 2 dl cukru krupice
  • malý kousek zázvoru (1-2 cm)
  • hrst nakrájených mandlí

Krok za krokem:

  • rybízový džus, šťávu z jednoho pomeranče a cukr přiveďte k varu
  • vařte cca 8 min do husté kaše (konzistence podobná medu)
  • na mírném ohni do směsi přidejte koření a červené víno
  • nechte prohřát, nakonec přidejte mandle
  • podávejte v hrnku, ozdobte plátkem pomeranče, podle chutí přidejte vodku nebo jiný destilát 

svařák

 

Pečení skandinávského cukroví není nikterak náročné. Stane se skvělou zábavou pro celou rodinu v době adventu. Najděte si v čase shonu i chvíli sami pro sebe s hrnečkem finského punče v ruce. Pusťte si koledy, ať české nebo severské. Dánové na Vánoce zpívají oblíbenou píseň Det kimer nu til julefest a užívají si tanec s nejbližšími. God jul og godt nytt år aneb Veselé Vánoce a šťastný nový rok všem.

 

Toužíte po inspiraci a nápadech?
Vstupte svým e-mailem do světa SCANDI inspirace.

×

Splátková kalkulačka ESSOX