Klasické opékání nebo posezení u ohně není přežitkem. Většina z nás však nechce na vzrostlém trávníku hloubit nevzhledné díry nebo vypalovat krásně zelený trávník. Vyzkoušejte praktického pomocníka – kovové ohniště. Poznejte jeho výhody.
1. Přemístitelnost
Bezesporu oceníte snadnou přemístitelnost. I když jsou venkovní ohniště vyrobená z kovu, jsou lehká a snadno přemístitelná. Existuje několik velikostí. Malá ohniště využijete především na balkonech nebo na cestách, vynikají nízkou hmotností a snadnou manipulací. Ani větší ocelová ohniště však nejsou těžká a snadno si s nimi poradíte. Váha větších ohnišť se pohybuje kolem 10 – 15 kg. Nožičky konstrukce jsou většinou úzké a pevné, nevytváří tedy nevzhledné stopy v trávníku.
2. Cenová dostupnost
Cena přenosných kovových ohnišť se odvíjí od typu, velikosti a tloušťky použitého materiálu. Nejčastěji se využívá ocel, která je pevná, ale zároveň lehká. Malá ohniště vhodná na cesty seženete už od 1 000 Kč, větší kousky kolem 2 500 – 3 000 Kč. Trh samozřejmě nabízí ohniště v cenách vyšších až kolem 5 000 Kč a výše. Často se jedná o designová ohniště se specifickým tvarem. Při výběru berte v potaz nejen cenu, ale také využívání. Pokud víte, že ohniště použijete párkrát do roka, vystačíte si s menší a levnější variantou. Naopak, pokud ho chcete využívat opravdu často, sáhněte po větším za vyšší cenu.
3. Jednoduchý design
Typický vzhled symbolizuje kovové ohniště. Jedná se o korpus ve tvaru mísy a přídatné nožičky. Často se připodobňuje ke známé wok pánvi. V nádobě snadno rozděláte oheň, součástí některých ohnišť bývá i mřížka a víko. Nenápadný design a jednoduché linie skvěle zapadnou na každou zahradu. Seženete ale i designově výraznější kousky. Z televize možná znáte ohniště v podobě koše. Nevýhodou je vypadávání žhavých uhlíků. Hodí se tedy pouze na venkovní použití. Méně často se setkáte s hranatými variantami a dalšími atypickými tvary.
4. Snadná údržba
Péče není nijak složitá. Pravidelnou údržbu vyžaduje pouze mřížka na grilování, kterou snadno vyčistíte hrubým kartáčem. Po každém použití je nutné vybrat popel. Po ukončení sezóny doporučujeme vyčistit celé ohniště od zbytků a nečistot. Před zahájením sezóny nechte ohniště vypálit.
Na kovu mohou vznikat drobné koroze. Odstraňte je pomocí brusného papíru a vnější část ošetřete lakem, který odolává vysokým teplotám. Do vnitřní části aplikujte potravinářský olej, který zabraňuje vzniku korozi.